Història

Los inicios

Com moltes vegades a explicat es propi TOLO GÜELL, els inicis de Sa Marxa, van ser casuals, ni ell mateix podia arribar a pensar que al llarg dels anys, el que va començar un grup d’amics, es convertís amb una “expressió de mallorquinitat”.

Tot va començar una nit d’estiu al 1974 al Bar Güell de Palma de Mallorca, a una petita tertulia d’amics, de cop i volta va explotar un sifó a les mans de la filla d’en Tolo, que llavors tenia 6 anys, per sort no hi va haver ninguna desgràcia. Un dels tertulians del Bar va dir:

– ¡Això ha estat un miracle que no hagi passat cap desgràcia!! Hem de pujar a Lluc per donar gràcies a la Mare de Déu.(La Verge de LLuc)

La decició es va prendre el 17 de Juliol, y el 18 de Juliol (festa nacional en aquella època) pujaren a Lluc.

A la primera pujada participaren unes 30 persones, paraules del mateix Tolo, els primers 6 o 7 anys van ser “cuatro pelagatos”. A l’any 1980 Antoni Más de “Caja de Ahorros Sa Nostra” s’interessà per sa Marxa i va anar a visitar a en Tolo Güell per fer realitat aquest gran projecte de Sa Marxa DES GÜELL A LLUC A PEU.

L’acció d’anar a Lluc a peu antigament només es duia a terme per motius de promeses o per tradició expressa d’una familia per donar gràcies a la Mare de Déu, i es feia de manera particular.

A l’actualitat és un esdeveniment soci-cultural- esportiu i de sentiment de fe que està molt arrelat a Mallorca, especialment entre la joventut i no s’imagina un estiu sense Sa Marxa Des Güell a Lluc a peu, havent arribat a una xifra de 35000 participants al 1990 i a l’actualitat es manté amb 10000 participants.

Hoy la subida, se celebra siempre el primer sábado del mes de Agosto, no es conocida sólo en Mallorca sinó también en muchos sitios de la Península y del extranjero. Habiendo participado grupos de diferentes comunidades españolas y grupos extranjeros de ingleses, franceses, italianos y alemanes.
Allá por los años 80 se empezó a formar el GRUP GÜELL, grupo de amigos de unos 50, formando una asociación dedicada a tareas de colaboración e intervención de actos culturales y sociales, sin ánimo de lucro. Como les Beneïdes de Sant Antoni, Sa Rua, Proyecto Hombre, Festes de Sant Sebastià, Festa de l’Estandart, Diada Autonómica, Festival Internacional de Folklore…

Amb l’objectiu d’ajudar a la societat mallorquina i mantenir ses tradicions i costums de l’illa.

La figura de Tolo Güell

Tolo Güell (Bartomeu Barceló Quetglas) neix el 22 de juny de 1941.

Personatge rellevant de la cultura mallorquina, ha participat activament amb infinitat d’organitzacions d’esdeveniments socials, culturals i esportives que han unit a la societat balear, com la recuperació de Sa Rua de Palma, Sa Diada Ciclista de Sant Sebastià o la Festa Agrícola de Son Feriol, entre altres.

De formació autodidacta, destaca per la seva dedicació incansable i el seu compromís cívic amb qualsevol activitat o iniciativa de caràctr social i cultural, arrelat a les tradicions i a les costums populars mallorquines.

Es l’impulsor i la imatge de la tradicional pujada Des Güell a Lluc a peu i després de 38 anys d’història deixà sa presidencia a noves generacions.

Homenajes

Des de l’any 2006,el Grup Güell ha fet homenatge a diferents personatges rellevants de la societat mallorquina deixant ses petjades a sa Plaça Güell, com Miquel Àngel Nadal (2006), Tomeu Catalán (2007), Elena Gómez (2007), Marga Fullana (2008) y Tomeu Calafat (2010), Álex Ribas (bombero muerto en acta de servicio) y Ramón Martínez (policía nacional precursor de la idea de la subida a Lluc a pie fueron en 2011.

Translate »